Preskoči na glavni sadržaj

Politika RS je svesti Bošnjake na mjeru ispod pet posto

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije Ramiz Salkić u intervjuu za Vijesti.ba govori o položaju Bošnjaka RS, problemu djece i roditelja Konjević - Polja, masovnoj grobnici u Tomašici, radu Haškog tribunala i bh. pravosuđu.


VIJESTI.BA: U Sarajevu je organizovana konferencija povodom obilježavanja 20 godina rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Kakav je Vaš stav o radu Tribunala? 

SALKIĆ: Haški tribunal trebao je imati istorijsku ulogu u smislu adekvatnog kažnjavanja svih koji su počinili ratne zločine na području bivše Jugoslavije.
Međutim, imajući u vidu posljednje presude i odluke, evidento je da je Tribunal u posljednjem trenutku odlučio da relativizira ono što je činio. Pod pritiskom na njegov rad, kao i na rad pravosuđa u BiH, Haški tribunal je zaokrenuo svoju politiku u smislu doslijednog i potpunog kažnjavanja svih koji su počinili zločine.

VIJESTI.BA: Govorite o pritiscima iz RS na rad bh. pravosuđa? 

SALKIĆ: Sramno je i neprihvatljivo da deset ljudi, kojima je presuđeno za ratne zločine, naprasno budu pušteni na slobodu. To je van svakog razuma i pameti. Evidentno je da je trogodišnji pritisak iz RS urodio plodom. Od momenta počinjanja pritisaka iz RS, Sud BiH nije donio nijednu presudu za zločin genocida u Srebrenici.
Suština svog tog pritiska je da se ukinu presude za zločin genocid i da se, što je moguće više, smanji broj godina koje će biti izrečene kao osuđujuće pripadnicima srpskog naroda za zločine koji su počinili, a sve kako bi se kroz istoriju mogao negirati genocid, kao i masovnost zločina, upravo na bazi malog broja izrečenih godina za počinjene zločine.

VIJESTI.BA: Kako će Haški tribunal postupiti u vezi s masovnom grobnicom u Tomašici?

SALKIĆ: Masovna grobnica u Tomašici trebala bi da u velikoj mjeri da posluži Haškom tribunalu da ispravi nepravdu koja je učinjena nekim presudama ljudima koji su činili ratne zločine. Ova grobnica otkrivena je kako bi, nadam se, otvorila oči onima koji treba da donesu konačne presude za zločine i genocid, prije svega, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

VIJESTI.BA: Nekada je bila Tomašica, danas je Konjević - Polje?

SALKIĆ: U potpunosti podržavam zahtjeve roditelja i učenika. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju RS zabranjuje zlostavljanje, zloupotrebu i negiranje bilo kojih prava djece sva tri konstitutivna naroda, zahtijeva izučavanje nastave na tri ravnopravna jezika i dva pisma. Ustav RS ne dozvoljava diskriminaciju u obrazovnom procesu po bilo kom osnovu. Roditelji isnistiraju na provođenju zakona i poštivanja Ustava RS, što nažalost nije ispoštovano.
Jedino ispravno rješenje je formiranje školskog odbora u skladu s Pravilnikom, u kojem je definisano da se školski Odbor formira u nacionalnom odnosu kakav je sastav učenika i da je krajnje neophodno da se ispoštuje Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji predviđa pravo na izučavanje nastave onako kako se odluče roditelji i djeca.
Nadam se da će ovo pitanje biti što prije riješeno.

VIJESTI.BA: Kakav je generalno položaj Bošnjaka u RS?

SALKIĆ: Bošnjaci su u nezavidnom položaju. Ako govorimo o obrazovnom procesu, oko 10.000 bošnjačke djece u rijetkim slučajevima može da participira svoje pravo na obrazovanje na maternjem jeziku. Evidentno je da je kontinuirana politika RS svesti Bošnjake na mjeru ispod pet posto. U ovom trenutnku je tako. Nijedna institucija u RS ne zapošljava više od pet posto Bošnjaka.
Ta situacija se mora promijeniti u smislu konstruktivnijeg i ozbiljnijeg dijaloga na prostoru cijele BiH.

Izvor: Vijesti.ba

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.