Preskoči na glavni sadržaj

Ovo je jedini logor u BiH koji je oslobodila Armija BiH... A nikad nije dobio status logora... + FOTO

Programom upriličenim u naselju Liplje, danas je nastavljeno obilježavanje 22. godišnjice stradanja Bošnjaka općine Zvornik. U ovom mjestu su od 25. maja do 2. juna 1992. godine, u kući Đuze Salihović, srpski zločinci u zatočeništvu držali oko 400 Bošnjaka, među njima veliki broj žena i djece.

O počinjenim zlodjelima, mučenjima, silovanjima i ubistvima nedužnih mještana govorio je Izet Salihović, koji bio zatvoren u tom logoru i preživio najteže strahote.


-Stalno moramo podsjećati na sve što se desilo u ovoj kući, gdje smo cijelu sedmicu proveli bez hrane i osnovnih higijenskih uvjeta, izloženi različitom zlostavljanju, i zbog toga trebamo učiti mlade da vole i cijene svoju zemlju- istakao je Salihović.

Logor Liplje je šire poznat po tome što je jedini tokom agresije na BiH vojnički oslobođen. Grupa bosanskih patriota je sa samo 27 pušaka oslobodila zatočene u kući ispred koje danas stoji spomen-obilježje. U toj akciji je poginuo Bešir Dautović iz Kostjereva, jedan od organizatora otpora u Podrinju.

U okviru programa, u Domu kulture u Liplju proučen je šehidski tevhid, održana je promocija knjige « Drina ih odnijela » autora Azira Šabića, a potom je otvoren malonogometni memorijalni turnir « Razim Smajlović Zenga ».

Za subotu su najavljeni obilasci Doma kulture u Pilici i zloglasne Gerine klaonice u Karakaju, mjestima na kojima su zvornički Bošnjaci bili zatočeni prije masovnih likvidacija. Navečer će se u naselju Klisa održati tradicionalni dio komemoracije pod nazivom « Klišanska noć straha i neizvjesnosti » gdje će se prisutni podsjetiti posljednje noći oko 750 vojnosposobnih muškaraca provedene s njihovim porodicama prije sakupljanja i deportacije sa lokaliteta Bijeli Potok.

Ovogodišnje sjećanje na stradanje Bošnjaka općine Zvornik bit će okončano Šesnaestom kolektivnom dženazom za 12 identifikovanih civilnih žrtava, koja će se održati u nedjelju 1. juna na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji.

U Liplju se danas klanjala džuma namaz u fiskulturnoj sali... Džumu namaz je klanjao i držao hutbu glavni imam Haris ef. Mustajbašić... Hutba je ujedno bila i jedinstvena za cijelo područje Medžlisa Islamske zajednice u Zvorniku.

Izvor: www.radioglasdrine.com/Muhamed Berbić

Popularni postovi s ovog bloga

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

PONOSNI PODRINJAC: Dautbašić Nedis - dobitnik priznanja „Srebrena značka“ Univerziteta u Sarajevu

Na svečanoj promociji 09. novembra 2013. godine u dvorani "Juan Antonio Samaranch" u Sarajevu dodijeljeno je 7.097 diploma diplomantima, magistrantima i doktorantima Univerziteta u Sarajevu koji su u protekloj 2012./2013. akademskoj godini završili prvi, drugi i treći ciklus visokog obrazovanja. Najuspješnijim studentima svakog fakulteta i akademije uručena su priznanja "Zlatna značka", "Srebrena značka" te "Povelja Univerziteta u Sarajevu". Među najuspješnijim studentima i ove godine su bili i studenti stipendisti Fondacije „Izvor nade“. Obavili smo razgovor sa jednim od njih.