Preskoči na glavni sadržaj

TUŽNA SUDBINA JEDNE MAJKE: Želja mi je da pronađem samo jednu koščicu moga sina i da se konačno smirim...

„Svake godine se nadam da ću ga pronaći i ukopati, evo ovog 11., pa narednog 11., pa onog tamo... Tako je prošlo evo 19 godina, a moga djeteta još uvijek nema...“, kazala je za Radiosarajevo.ba Hajra Čatić, Srebreničanka koja i danas traga za ostacima svoga sina Nine.


Naime, posmrtni ostaci Nihada Nine Ćatića, pjesnika, novinara i radioamatera koji je dan uoči pada Srebrenice 1995. godine očajnički tražio da se pomogne Srebrenici, nikada nisu pronađeni. Imao je 26 godina.

Viđen je na jednom, drugom i trećem mjestu, ali niko pouzdano ne može reći šta se dogodilo s njim. Jedino je sigurno da na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije RBiH nikad nije stigao. Navodno je bio ranjen te su ga nosili. Oni koji su ga nosili su pronađeni u masovnoj grobnici u Kravici. Ali, njenog sina tamo nije bilo.

Čini joj se da svima odgovara da se sve odugovlači, sve predugo traje.
„Navodno treba deminirati određena područja na kojima bi mogla biti masovna grobnica, pa se čekaju pogodni vremenski uvjeti, a mene sve to ubija, ja ne mogu više, nemam snage, ne znam hoću li uopće dočekati da ga ukopam“, kaže Čatić.

I ove godine je u Potočarima, dočekat će danas učesnike Marša mira i prisustvovati dženazi 175 sugrađana. I opet, nakon 19 godina, neće naći smiraj duši svojoj.

„Gledam danas one Potočare, onu djecu i, ako se može tako reći, nadam se i radujem tabutu svoga sina. To mi je jedina preostala želja, da pronađem samo jednu koščicu moga sina i da se konačno smirim...“, govori teškim glasom Hajra.

Nada se da će to za života doživjeti i ističe kako ne razumije porodice žrtava koje nisu potvrdili identitet za još 165 pronađenih žrtava. Kako kaže, nemaju šta čekati.

„Da mi je samo koščicu sinovu da pronađem, ja bih ga ukopala,“ kazala nam je Hajra.

Ninin otac Junuz također je nastradao u srebreničkom genocidu, ali je pronađen i sahranjen u Memorijalnom centru u Potočarima 2005. godine.

Izvor: radiosarajevo.ba

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.