Preskoči na glavni sadržaj

Bošnjaci imaju priliku "opaliti" Dodiku žestok šamar… Pogledajte hoće li to i učiniti…

Predsjedništvo Vijeća naroda Republike Srpske te Klub delegata bošnjačkog naroda razmatrat će sutra sporni zakon o javnom redu i miru kojim su društvene mreže određene kao javna mjesta. Klub Hrvata i Srba u Vijeću naroda zakon će, saznaje TV1, podržati.

Nakon što su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili sporni zakon o javnom redu i miru, taj zakon moraju potvrdili i delegati Vijeća naroda. Za sutra je zakazana sjednica Kluba Bošnjaka, na kojoj će se, tvrdi predsjedavajući Kluba Mujo Hadžiomerović, još jednom iscrpno proći kroz sporni zakon.



“Pratili smo sve što se dešavalo u Narodnoj skupštini i uz pomoć pravnih stručnjaka vidjet ćemo šta je to što je najbolje” - tvrdi Mujo Hadžiomerović, predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS. Ukoliko se unutar Kluba slože da je zakon štetan, dvije su mogućnosti. “Mi imamo mogućnost pokrenuti vitalni nacionalni interes. Dakle, ukoliko bude elemenata za obrazloženje i naravno inicijativom na ustavnost i zakonitost možemo na određene članove reagovati da se to preispita pred Ustavnim sudom RS.

Ukoliko ne budemo zadovoljni, mi dalje možemo ići prema Ustavnom sudu BiH” - obješnjava Hadžiomerović. Novi zakon koji i virtuelni svijet, tj. društvene mreže, definiše kao javni prostor, štetan je za sve građane Bosne i Hercegovine. Upozorile su to mnoge nevladine organizacije i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Iz Udruženja BH novinari pozvali su delegate u Vijeću naroda da se pozovu na ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa Srba, Hrvata, Bošnjaka i pripadnika ostalih, te da odbace taj zakon.Unatoč tome, Klub Hrvata i Klub Srba zakon neće odbaciti.

“Klub srpskog naroda u Vijeću naroda RS-a je 12. februara održao svoju sjednicu. Na dnevnom redu je, među ostalim, bio i zakon o javnom redu i informisanju i poslije kraće rasprave, većinom glasova je usvojen“ - izjavio je za TV1 Pero Petrović, predsjedavajući Kluba Srba u Vijeću naroda RS. Ukoliko Klub Bošnjaka utvrdi da ima povrede vitalnog nacionalnog interesa može staviti veto na zakon. U tom slučaju pokreće se postupak usaglašavanja zakona amandmanima, a ukoliko na kraju ne bude dogovora, konačnu odluku daje Ustavi sud RS, ili eventualno Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Ukoliko pak Vijeće naroda RS podrži zakon, predsjednik RS Milorad Dodik će potpisati ukaz i zakon će stupiti na snagu.

Izvor: TV1

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.