Preskoči na glavni sadržaj

Janji vraćeni nazivi ulica Salke Bajrića, Hamdije Čemerlića, Huse Skokića...

Današnja odluka Skupštine Grada Bijeljina o izmjeni naziva ulica u najvećoj povratničkoj zajednici, Janji, u tom naselju na obalama istoimene rijeke i Drine ocijenjena je kao historijska.

U vrijeme agresije na BiH, nakon rušenja dvije janjanske i pet bijeljinskih džamija, tadašnja Vlada RS donijela je odluku o promjeni naziva ulica.


Tako su nazivi ulica sa imenima srpskih junaka zamijenili ulice sa imenima partizanskih heroja i drugi zaslužnih građana iz reda bošnjačkog naroda i to u Janji u kojoj je popisu stanovništva iz 1991. godine živjelo 99.7 posto Bošnjaka.

Od 1993. godine do danas u Janji su bile ulice Srpske vojske, Njegoševa, Zmaj Jovina, Vojvode Stepe, Cerska, Marka Kraljevića, Miloša Crnjanskog...

Ubuduće će pomenute ulice, ali i još neke druge zamijeniti prijeratni nazivi ulica Salke Bajrića, Huseina Skokića, Hamdije Čemerlića, Mehmedalije Maka Dizdara, a neke od ulica će nositi imena kvartova u kojim se nalaze poput Šarampov ili Šor.

Za odluku o promjeni naziva ulica glasalo je 19 odbornika, četiri su bila suzdržana, a četiri protiv. Riječ je o odbornicima SNSD-a, koji su naveli kako se ovom odlukom briše sve što je srpsko.

Odlukom Skupštine Grada Bijeljine promijenjeni su sljedeći nazivi ulica: Karađorđeva ubuduće nosi naziv Bijeljinska, Kralja Petra Karađorđevića – Vuka Karadžića, Kosovska – Dr. Hamdije Čemerlića, Vojvode Stepe – Salke Bajrića, Đorđa Vasića i Cara Dušana – Brzava, Kneza Miloša – Šarampov, Vuka Karadžića – Šor, Zmaj Jovina i Srpske vojske – Džemala Bijedića, Marka Kraljevića – Mehmedalije Maka Dizdara, Cerska – Huse Skokića, Moskovska – Bobarovača, Veljka Lukića Kurjaka – Ilindanska, Kolubarska – Mula Alije Sadikovića, Cetinjska – Huseina Ćemerlića, Solunska – Derviša Sušića, Miloša Crnjanskog – Vlagija, Njegoševa i Drinska – Drinska, 27. marta – Zekerijaha Đezića, Majevička – Husein kapetana Gradaščevića, Vojvođanska – Muse Ćazima Ćatića, Braće Lazić – Stara cesta, dio Braće Lazić – Savić bara, ulica Nasihe Kapidžić Hadžić počinje od Ilindanske i završava na raskršću ulica Bobarovača i Alije Isakovića.

Izvor: Klix

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.