Preskoči na glavni sadržaj

Još jedna visoka delegacija posjetila Memorijalni centar Potočare…

Visoka delegacija zvaničnika škotske crkve i predstavnici škotskog parlamenta u organizaciji "Sjećanje na Srebrenicu" posjetila je Memorijalni centar u Potočarima. Tom prilikom prisustvovali su istorijskom času i posjetili su multimedijalnu sobu.

Delegacija iz Škotske sastala se sa majkama Srebrenice koje su im ispričale svoje bolne priče o dešavanjima u Srebrenici. Najviše ih je pogodilo to da neke majke još uvjek nisu pronašle posmrtne ostatke svoje djece.



- Dolaskom ovdje na ovo mjesto možete na neki način osjetiti zlo koje se desilo. Meni je drugi put da dolazim ovdje, ja znam da iza ove priče stoji još jedna priča u identifikovanju posmrtnih ostataka kako bi majke konačno pronašle svoj mir, istakla je Lorna Hood.

Ovo mjesto treba stalno posjećivati i u svijetu otvoreno i glasno govoriti šta se u Potočarima dogodilo u julu 1995. godine, istakla je delegacija iz Škotske.

- Iako sam čitao o ovome šta se dešavalo ovdje, biti tu čuti i vidjeti je jedno potpuno drugačije iskustvo, mislim da je u ovom trenutku jako teško staviti u riječi ono što osjećamo, istakao je lord Jim Wallace.

Teško je povjerovati da se zločin ovakve veličine desio nedavno u Evropi, kaže Angus Morrison.

- Jako je bitno da svi saznaju veličinu onoga što se desilo tu, po povratku u Škotsku mi ćemo sigurno učiniti sve da ovo saznanje koje smo primili ovdje podjelimo sa što više ljudi, istakao je Angus Morrison.

20. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice ove godine će biti posebno obilježena u Škotskoj, u te aktivnosti će uključiti sve građane, a posebno mlade ljude, koji moraju znati šta se u dogodilo u Potočarima 1995. godine.

Izvor: prijateljisrebrenice.org

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.