Preskoči na glavni sadržaj

NOVE NEVOLJE ZA POVRATNIKE U PODRINJE: Pogledajte zašto se više ne mogu liječiti u Federaciji BiH

Vlada Federacije BiH stavila je van snage odluku iz 2007. godine o liječenju povratnika iz Federacije BiH u Republiku Srpsku. Prema novom uputstvu koje je Vlada donijela povratnici u Republiku Srpsku nemaju pravo na bolničko liječenje u Federaciji osim u slučajevima prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite, odnosno hroničnih bolesti, radio terapija, citoterapija, transplatacije, dječije onkologije, kao i iz oblasti kardiologije i kardioterapije. Za povratnike u Srebrenicu ova odluka je neprihvatljiva iz više razloga.


Jasna Avdić se sa svojom porodicom vratila u Srebrenicu 2005. godine. Prvu kćerku rodila je u Zvorniku, ali zbog komplikacija u drugoj trudnoći ljekari su savjetovali da se porodi u Tuzli.

-Moja druga kćerka je rođena sa jednim bubregom i već tri godine redovno na kontrole odlazimo u Tuzlu. I sad smo došli u ovu neprijatnu situaciju.Kontrola je zakazana za 23. februar, moramo ponovo kod nefrologa i dječijeg hirurga, a ne znamo kako će biti kad odemo dole, priča Jasna.

Ona ističe da je zbog nedostatka dijagnostičkih metoda u Zvorniku bila prinuđena da pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruje u Federaciji BiH.

-Ja lično imam problem, trudna sam, treći mjesec i imam neke specifične nalaze da radim, torch, koji se ne rade u Zvorniku već samo u Tuzli. U prethodne dvije trudnoće sam te nalaze bez problema radila u Tuzli. Sad kada sam otišla da uradim te analize, rekli su mi da to košta 300KM. U trudnoći treba 3-4 puta da uradim te nalaze. Inače i ja i muž radimo i nekako bi se moglo izaći na kraj jedan ili dva mjeseca, ali ne znam za ove roditelje koji nigdje ne rade kako se oni nose sa ovim problemom, zabrinuto je rekla Jasna.

Sa istim problemom suočeni su i ostali povratnici.

-Ja nemam pravo ni u Federaciji, ni u Srebrenici.Kad dođem u Federaciju kažu mi da imam pravo u Srebrenici, a ovde me ubjeđuju da se moram liječiti u Federaciji, rekla je Nezira Sulejmanović.

Novo uputstvo doneseno je na prijedlog Fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. Odluka iz 2007. godine, prema kojoj su povratnici u Republiku Srpsku imali pravo na bolničko liječenje u Federaciji, preinačena je 28. novembra 2014. godine. Javnost nije bila upoznata sa tim te su brojni građani Srebrenice i dalje odlazili u Federaciju kako bi se liječili, ali im to nije bilo omogućeno.

Uputstvo je stavljeno na snagu 28.11. 2014. godine, a na kraju ovog akta stoji da je u desetom mjesecu odluka Vlade stvaljena van snage što govori o nedosljednosti tog kancelarijskog poslovanja. Neko se, dakle, igra sudbinom građana koji su koristili te usluge. I ja, zaista, ne bih išao u Tuzlu da dođem do ovih podataka da nije bilo pritisaka građana, prije svega u Srebrenici i Bratuncu, istakao je Suljo Čakanović, predsjednik odbora za zdravlje u Opštini Srebrenica.

Čakanović ističe da je iz Srebrenice i pokrenuta inicijativa za donošenje Odluke iz 2007.godine, a razlog je bio što su povratnici za određene dijagnostičke metode morali da odlaze u Bijeljinu ili Banja Luku.

-Koristim ovu priliku da pozovem građane na strpljenje jer imam obećanja od strane nekih stranaka koje će činiti  sljedeću skupštinsku većinu u Federaciji da će doći do vraćanja tih prava, rekao je Čakanović.

Povratnicima u Srebrenicu i Bratunac ostaje nada da im pravo na zdravstvenu zaštitu više neće biti ugroženo te da će u što kraćem periodu Odluka iz 2007. godine biti vraćena na snagu.

Izvor: prijateljisrebrenice.org

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.