Preskoči na glavni sadržaj

PODRINJCI NA ISPITU STE: Trogodišnjem Mehanu potrebno adekvatno liječenje…

I dok većina mladih bračnih parova mašta o velikim stanovima i dobrim automobilima, Fahrija i Džemal Dudić imaju samo jednu želju, a to je da njihov trogodišnji sin Mehan progovori. Prema procjenama ljekara Mehan je gluvo-nijem, ali njegovi roditelji ne žele da se pomire sa tim i tvrde da ljekari griješe. Dudići teško žive, jedva uspijevaju od jedne plate da odvode Mehana na kontrole u Tuzlu. Ocu je bilo naročito teško kada su ga ljekari suočili sa činjenicom da njegov sin neće moći da živi kao druga djeca. Fahrija i Džemal se, ipak, bore i nadaju da će njihov jedinac jednog dana progovoriti.


I kako to obično biva kad nešto dugo i željno iščekujemo. Dudići su tri godine čekali da dobiju dijete. Radovali su se njegovom rođenju, ali nakon toga nevolje ih nikako ne zaobilaze. Mehan ima tri godine, a još uvijek ne govori.

-Sa četrnaest mjeseci je prohodao, međutim, nije riječi izgovarao. Poslije je imao operaciju lijevog testisa. I to nam je bila 3 ili 4 mjeseca bila briga. Morali smo nalaze da radimo i da idemo za Tuzlu, a nismo tada imali nikakva primanja, priča Mehanova mama Fahrija.

Ova porodica živi od jedne skromne plate koja nije dovoljna da Mehanu obezbijedi adekvatno liječenje. Bez obzira na tu činjenicu, Mehanova majka nikad nije odustala od pokušaja da uradi sve kako bi se dijete izliječilo. Iako svakodnevno nailaze na nove prepreke jedini cilj im je da im sin odrasta poput druge djece.

-Zadnji put u Tuzli su nam rekli da papiri za Mehanovo liječenje ne važe i da moramo platiti 100 maraka. Ja sam im rekla da te pare nemam. I nisam ih tada imala. Učiteljica Jasna, koja prati Mehana u obdaništu je rekla da nastavimo sa liječenjem, ali suprug se iznervirao i nije htio ni da čuje da ponovo idemo u Tuzlu i da se maltretiramo. Ja sam rekla ili ćemo se rastati ili ćemo ga izliječiti, kaže Fahrija.

Fahrija i Džemal se ne žele pomiriti sa dijagnozama ljekara i vjeruju da njihov sin čuje te da će jednog dana i progovoriti.

-On nas poprilično dobro čuje, ja kad izađem na hodnik i ako ga zovnem on kaže: „Ha“. Mislim da nije u pitanju sluh, možda je do grla ili do glasnih žica, sa nadom govori majka.

Za jednog oca bilo je neizmjerno teško kada su mu ljekari saopštili da njegov sin ne čuje i ne govori. Ni danas se ne želi pomiriti sa takvim mišljenjima.

-I ja sam od četiri godine propričao, pa će valjda i moj sin propričati. Nadam se da je samo nasljeđe u pitanju i da su ljekari pogriješili kada su za mog sina rekli da je gluvo-nijem, ističe Džemal.

Smetnje koje ima u razvoju, ovog veselog i slatkog dječaka kao da ne sprečavaju da sa svojim vršnjacima ima jedan lijep, drugarski odnos.

-On je sa drugarima dobar i u obdaništu ga svi hvale. Međutim, njegovi vršnjaci mogu da pjevaju pjesmice, da recituju, jedino on ne može. On je društven, kaže direktorica Vesna da je i komunikativan i da voli sa drugom djecom da se igra. Zabrinuta sam mnogo, ali valjda će Bog dragi pomoći i valjda ćemo uspjeti i ovaj problem riješiti. Ja radim i imam tu neku skromnu platu koja može samo neke osnovne potrebe tročlane porodice da zadovolji, ali ćemo se boriti, ističe Fahrija.

Za svog sina Fahrija i Džemal će uraditi sve, ali Mehan je prilika da se ujedine i drugi ljudi dobre volje te da pomognu na bilo koji način.

Izvor: prijateljisrebrenice.org

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.