Preskoči na glavni sadržaj

DAN KADA JE ODBRANJENA BiH: Obilježena 22.godišnjica slamanja jedne od najvećih neprijateljskih ofanziva

U sapanjskoj mjesnoj zajednici Kovačevići danas je obilježena 22.godišnjica slamanja jedne od najvećih neprijateljskih ofanziva na ovim prostorima, kodnog naziva „Ljubav“.

Mješani Kovačevića ovaj dan obilježavaju kao Dan mjesne zajednice. Tim povodom upriličen je i prigodan program, kojim su evocirane uspomene na događaje od 22. marta 1993.godine. Također, odata je počast najboljim sinovima koji su svoj život dali za slobodu naše domovine. Učenice iz ove mjesne zajednice pročitale su imena poginulih boraca i civilnih žrtava rata iz Kovačevića, te su izvele prigodne recitacije. Manifestaciju su upotpunili članovi hora Medžlisa IZ Zvornik, koji su izveli nekoliko ilahija.

Predsjednik mjesene zajednice Safet Kahrimanović kazao je da se mještani Kovačevića svakog 22.marta prisjećaju ofanzive u kojoj se branila i Bosna i Hercegovina.
„Radi se sigurno o jednoj od najvećih tenkovskih bitaka na području Bosne i Hercgeovine u tom ratnom periodu. Neprijatelj je krenuo na ovaj prostor sa oko 30 oklopno-mehanizovanih sredstava.Mi smo uspjeli taj dan, uz pomoć drugih jedinica koje su pristigle u pomoć, zaustaviti taj napad“, kazao je, pored ostalog, Safet Kahrimanović.

Jedan od učenika ove historijske bitke je Tuzlak Edin Haračić „Klej“, koji je ‘93. godine sa strijelama gađao neprijateljske tenkove. Kaže da nije i da nikad ne može zaboraviti Kovačeviće i tu bitku.
„Drago mi je što sam danas ovdje sa saborcima. Sudbina je htjela da taj dan budemo tu, da zaustavimo napad. Istina je da se u Kovačevićima 22.marta 1993.godine branila Bosna i Hercegovina, a ne samo teritorij današnje općine Sapna“, kazao je Edin Haračić.

Prvi čovjek Općine Sapna Ismet Omerović kazao je u svom obraćanju da je danas među Bošnjacima sve više onih koji zaboravljaju period agresije i ono što nam se desilo.
„Mi se moramo sjećati. Nadam se da će i oni koji danas nisu ovdje svojoj djeci pričati šta se desilo jer jednostavno to ne smijemo da zaboravimo“, kazao je Omerović.

Safet Kahrimanović je kazao da je u infrastrukturnom pogledu u Kovačevićama nakon agresije urađeno mnogo projekata, te da mještani ovog kraja imaju dobre uslove za život.
U sklopu obilježavanja Dana mjesne zajednice dodijeljene su plakete članovima porodica poginulih boraca iz Kovačevića, a u mjesnoj džamiji je proučen tevhid.












Izvor: Radio Glas Drine

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.