Preskoči na glavni sadržaj

CIJELI SVIJET O NAMA PRIČA: Pogledajte kakve su građevine izgradili Bošnjaci koji su se prije pet stoljeća naselili u Egiptu…

Prije pet stoljeća Osmanlije su osvojile područje Nubije, tačnije regije koju čini južni Egipat duž Nila i sjeverni Sudan i tu ostavile na stotine bošnjačkih vojnika da ratuju s tamošnjim narodima i čuvaju granice.

Oni su tu izgradili niz tvrđava i naselja, oženili se mjesnim djevojkama i mnogi od njih su tamo zauvijek ostali.


Svojoj ljepotom i svijetlom puti plijenili su pažnju 
Plave oči

Bošnjaci su preuzeli vlast u nekoliko mjesta u Nubiji i jedno vrijeme predstavljali nezavisne autonomne gospodare ove oblasti. Vremenom su se asimilirali s domaćim - crnačkim stanovništvom, ali su i kao takvi dugo čuvali svijest o svom porijeklu. Engleski putopisci bilježili su u 19. stoljeću prisustvo stanovništva u Nubiji s plavim očima i plavom kosom porijeklom iz Bosne. Džon Luis Burkhard (John Lewis Burckhardt) u svojim "Putovanjima u Nubiju" navodi da su Osmanlije između Asuana i Haneka u 16. stoljeću doveli Bošnjake koji su tu pustili svoje korijene.

Na Ibrimu, Mahasu, duž obale Nila, oni su izgradili dvorove, koji su danas u ruševinama. O ovim historijskim činjenicama sadašnje generacije u BiH vrlo malo ili ništa ne znaju. Podatke o događajima iz tog perioda i ulozi Bošnjaka vrijedno sakuplja profesor Enver Imamović, bh. historičar i arheolog, a koji će biti sadržani u njegovoj novoj knjizi koja bi svjetlo dana trebala ugledati najesen ove godine.  


Osjećaji za prošlost

- Ono što su učinili Bošnjaci u turskoj vojsci zapisano je zlatnim slovima u turskoj historiji - kaže prof. Imamović.

Prema njegovim riječima, najveći uspjeh Bošnjaci su doživjeli predvođeni Gazi Husrev-begom, a najznačajnija bitka koju su Bošnjaci izvojevali u tom periodu desila se 1526. godine. Profesor Imamović ističe da se o svemu spomenutom za vrijeme Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije, pa i Titove Jugoslavije, o tome nije znalo, niti se smjelo pisati.

- Kako se ne bi pobuđivali osjećaji za prošlost Bosne, o tome se nije učilo ni pisalo. Posljedica toga je da se o tome danas ništa ne zna - naglasio je prof. Imamović.


Profesor Imamović: Nova knjiga 
Voljeli vino i bozu

Amelija Ann Bladford Edvards (Amelia Ann Blandford Edwards) u knjizi "Natrag kroz Nubiju" 1891. godine spomenula je Bošnjake. Ona navodi da su Bošnjaci u selu Der većinski dio te da su potomci bosanskih vojnika koje je sultan Selim I poslao u ovo područje kako bi čuvali njegove posjede. Navodi da su bili bijeli, da su zadržali specifičnosti svojih predaka i da su odavno zaboravili bosanski jezik. Jedan od izvora o Bošnjacima u Nubiji svjedoči da su bili neizmjerno ponosni na svoje porijeklo, da su bili veoma lijepi te ovisnici o vinu i bozi.

Izvor: Avaz

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.