Preskoči na glavni sadržaj

NOVINARI OTKRILI ISTINU: Pogledajte ko su ljudi koji su naveli Nerdina Ibrića da izvrši napad u Zvorniku…

Tužilaštvo BiH formiralo je specijalni istražni tim u kome su angažirani tužitelji iz odsjeka za terorizam. Tim će sa pripadnicima SIPA-e, MUP RS, te drugim policijskim agencijama, raditi na istrazi terorističkog napada u Zvorniku. U toku istrage, uhapšen je Abdulah Hasanović koji se dovodi u vezu s napadačem Nerdinom Ibrićem.









Uviđaj na mjestu napada u Zvorniku je okončan, ističu iz Tužilaštva BiH. Istaga se nastavlja kako bi se došlo do motiva, ali, eventualno i osoba koje su, sem Hasanovića, motivirale ili pomagale Ibrića.

„Glavni tužitelj se obratio Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da se intenzivira rad udarne grupe za borbu protiv terorizma. U smislu da se osiguraju sredstva i izaberu novi članovi koji bi zamijenili one kojima je istekao mandat“, ističe Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.
Problema ima upravo u Tužilaštvu, stav je ministra sigurnosti BiH, izrečen nakon vanredne sjednice državne vlade. BiH mora imati specijalne tužioce koji će biti angažirani samo na polju terorizma.

„Tužilaštvo mora na neki način usmjeriti operativnu specijalnost, kao što su uradile agencije, prema pojedinim vidovima kriminala. Terorizmu posebno. Mislim da Tužilaštvo to nije izvršilo“, navodi Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.
Za uhapšenog Hasanovića, koji se dovodi u vezu s Ibrićem, ministar ističe da tek treba utvrditi činjenice.
„Teško je u ovom momentu reći ta je osoba na taj i takav način uticala, vrbovala ili nagovorila... Dajte vremena malo i Tužilaštvu i policiji“, dodao je Mektić.

„Izvršen je pretres kuće napadača. Jedno lice, s kojim je bio u kontaktu, je privedeno. Radi se o licu koje je ranije obrađivano zbog odlaska u Siriju, a u vezi s vehabijskim pokretom. Neki drugi tragovi vode prema vehabijskom pokretu na nekim drugim lokacijama“, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

„Pripadnici istražnog tima u toku noći su pretresli objekte na dvije lokacije, a s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela“, tvrdi Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA.
„Još jedna se osoba dovodi u vezu. Već je evidentirana kao ekstremno radikalna i koja je bila u vezi s ovim izvršiocem“, nastavio je ministar sigurnosti BiH.

Ibrić je, naoružan s dvije lovačke puške i pištoljem, oko 19 sati sinoć došao u krug policijske stanice Zvornik, te odmah na ulazu u stanicu policije ubio policajca, opisuje ministar. Onda je ušao i nasumice pucao po kancelarijama te ranio dvojicu policajaca.
„Negdje kada je duboko ušao na kraj hodnika, dolazila je smjena policije. Nakon toga su razmijenili pucnjavu i tada je napadač ubijen“, pojasnio je Mektić.

Nerdin Ibrić nije bio u bazama policijskih i obavještajnih agencija, navodi ministar.
„Nakon upada u policijsku stanicu i pucanja, uzvikivao je Allahu ekber što ukazuje da je, moguće, bio motivisan radikalnom ideologijom“, zaključio je ministar.

Jako je bitno da su građani ostali smireni, istakao je Mektić. Rješavanje problema sigurnosti, koji je prisutan u BiH, mora se povjeriti institucijama, zaključio je ministar.

Izvor: TV1

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.