Preskoči na glavni sadržaj

OVAKAV PORAZ DODIK DO SAD NIJE DOŽIVIO: Zbog ludosti protiv BiH ovaj put ga ne osuđuju Bošnjaci, nego srpske stranke…

Politička scena RS, uz iznimku Milorada Dodika i članova SNSD-a koji su ga jučer jednoglasno izabrali za predsjednika, doživjela je osvještenje.

Deklaracije o samostalnoj i slobodnoj RS, koju je donio Sabor SNSD-a, ismijana je u političkim, ali i analitičkim krugovima ovog bh. entiteta.



Deklaracija SNSD-a, u kojoj se navodi da će RS raspisati referendum o samostalnosti 2018. godine, ukoliko se do 2017. entitetu ne vrate ovlaštenja koja nisu državna u izvornom Dejtonskom sporazumu, samo je, zajednički je zaključak politike i analitike, skretanje pažnje s katastrofalne socio-ekononomske situacije i podloga SNSD-a za izborne kampanje, kako pred lokalne naredne, tako i za opće upravo 2018. godine. Motiv Deklaracije je da građani RS što manje pitaju šta je s novim radnim mjestima, te zašto je jedini rezultat Dodikove stranke 20 hiljada zaposlenih manje, zašto je 30 hiljada mladih napustilo RS, zašto niko ne odgovara za kriminal u mnogim preduzećima, te kako je potrošeno 1,6 milijardi maraka od privatizacije, kategorični su iz SDS-a.

„Jedini rezultat ove Deklaracije bit će još gora ekonomska situacija u RS, jer u naredne tri godine, zbog ovoga ne možemo očekivati niti jednog ozbiljnog stranog investitora. Ako to zaista misle, treba da nam kažu čiju podršku su obezbijedili. Da li će nas priznati Srbija, Rusija, EU... Ne vidim zašto to ne bismo sada odmah uradili... Zašto čekamo četiri godine?! Zato što SNSD-u treba da imaju o čemu da pričaju u predizbornoj kampanji 2018. godine“, ističe Aleksandra Pandurević, potpredsjednica SDS.

„To je jedna čista magla. Od toga apsolutno nema ništa. To je samo želja za proizvodnjom sukoba na relaciji Sarajevo – Banjaluka. S tim da mu u ovom slučaju iz Sarajeva neće odgovarati Bakir Izetbegović ili Željko Komšić. Ovog puta iz Sarajeva će mu odgovarati Mladen Ivanić i Mladen Bosić“, tvrdi Zdravko Krsmanović, potpredsjednik NDP.

S obzirom da nije prošlo ni dva mjeseca od kada je NSRS, upravo na Dodikov prijedlog, usvojila Deklaraciju o evropskom putu BiH, nije jasno koji Dodik je pravi, navode iz NDP-a. Onaj koji je demokrata i Evropljanin ili ovaj jučerašnji – secesionista i nacionalista.

„Lično, mislim da je to čovjek koji je u fazi očaja poslije gubitka vlasti na državnom nivou i poslije katastrofalne situacije u RS, gdje prijete nemiri. Očito je da traži izlaz u proizvodnji sukoba, ali mi mu poručujemo da to u ovom slučaju neće proći i i za sve loše što je uradio morat će da plati cijenu“, kaže Krsmanović.

Savez za promjene, poslije izbora u SDS-u 10. maja kreće u preuzimanje vlasti na nivou RS, siguran je Krsmanović. Onda će, korupcija biti otkrivena, nastavlja Krsmanović.

„Ja sam davno rekao da u Foči postoji jedan veliki zatvor i da je ovdje spremna i jedna VIP ćelija“, kategoričan je Krsmanović.

Značajniji politički analitičari u RS, također su na stub srama postavili SNSD-ovu Deklaraciju. Srđan Puhalo je putem Twittera istakao da se, nakon Sabora, RS probudila bogatija za tri populističke rezolucije, te kako nakon ove o samostalnosti investitori ima da navale u RS kao ludi, jer vole stabilnost, sigurnost i carstvo nebesko. Damir Miljević je na Facebook profilu istakao da je donošenje deklaracije uništilo ekonomsku budućnost i sadašnjost svakog stanovnika RS, te niko normalan neće investirati u taj entitet. Dva su, tvrdi, logična izlaza - pakovanje kofera i napuštanje RS ili rušenje vlasti. Trećeg nema.

Izvor: TV1

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.