Preskoči na glavni sadržaj

PRIBLIŽAVA SE KOLEKTIVNA DŽENAZA U BRATUNCU: Pogledajte spisak žrtava koji će ove godine biti ukopani…

Najmlađe žrtve koje će biti ukopane 12. maja ove godine na mezarju Veljaci u Bratuncu su braća Hajrudin i Nurdin Omić koji su imali devet odnosno 11 godina kada su ubijeni na ovom području.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u zapaljenoj kući u mjestu Zalužje na području Bratunca.


Na kolektivnoj dženazi u Bratuncu bit će ukopano sedam žrtava iz proteklog rata, a riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti ekshumiranim u ranijem periodu.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su najmlađe žrtve koje će biti ukopane 12. maja ove godine na mezarju Veljaci u Bratuncu braća Hajrudin i Nurdin Omić koji su imali devet odnosno 11 godina kada su ubijeni na ovom području. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u zapaljenoj kući u mjestu Zalužje na području Bratunca.

Čengić navodi da je u ovoj zapaljenoj kući pronađeno ukupno 13 slučajeva. Ističe da su pronađeni samo fragmenti kostiju, koje su bile potpuno ugljenisane.

Pored braće Omić, biće ukopani i posmrtni ostaci njihovog oca Nurifa, koji su takođe pronađeni u zapaljenoj kući u Zalužju. Posmrtni ostaci Nurifove supruge Zehte, iako su bili zajedno odvedeni iz mjesta Sase na području Srebrenice, još nisu pronađeni.

- Najstarija žrtva je Hajrudin Alić koji je ubijen u 44-oj godini života - kazala je Čengić.

Po njenim riječima, tri žrtve koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi ekshumirane su iz masovne grobnice Zalužje na podučju Bratunca iz koje je ekshumirano 13 slučajava, odnosno potpuno spaljenih fragmenata ljudskih kostiju.

Ostale žrtve pronađene su na površini terena u mjestima Sandići i Čizmići na području Bratunca i u mjestu Križevići na području Zvornika.

- Posmrtni ostaci Rifata Bajramija, koji je imao 39 godina, ekshumirani su u Šabcu u Republici Srbiji, a preuzeti su od Komisije za nestale osobe Republike Srbije - navodi Čengić.

Podsjeća da je na području Bratunca dosad ekshumirano i identificirano 1.689 žrtava bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni u toku proteklog rata.

Na kolektivnoj dženazi na mezarju Veljaci u Bratuncu biti će ukopani:

1. Nurif (Salko) Omić, rođen 1947. godine u mjestu Sase u Srebrenici;

2. Nurdin (Nurif) Omić, rođen 1980. godine u mjestu Ljubovija - Republika Srbija;

3. Hajrudin (Nurif) Omić, rođen 1983. godine u mjestu Loznica - Republika Srbija;

4. Sead (Jusuf) Jusupović, rođen 1974. godine u mjestu Konjević- Polje, općina Bratunac;

5. Mevludin (Safet) Husić, rođen 1961. godine u mjestu Suha, općina Bratunac;

6. Rifat (Alija) Bajrami, rođen 1953. godine u mjestu Skelani, općina Srebrenica;

7. Hajrudin (Hasan) Alić, rođen 1948. godine u mjestu Suha, općina Bratunac.

Izvor: Istočna Bosna/Fena

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.