Preskoči na glavni sadržaj

ZNATE LI ŠTA VAM SE MOŽE DOGODITI ako pojedete 20 trešanja…

Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Donedavno sve se to smatralo narodnom medicinom, no istraživanja su dala i temelj svim tim pričama. Možda nismo daleko od dana kada će vam doktor reći «Uzmi 10 trešanja i nazovi me ujutro.»


Iako su jako dobar izvor vitamina, ipak ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem.

Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, te glavobolju, ublažavaju simptome povezane sa fibromijalgičnim sindromom. Trešnje pomažu da nam tijelo proizvodi melatonin na siguran i zdrav način, te poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije. Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju raspoloženje. Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje.

Pozitivan učinak trešanja na zdravlje

Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, te ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Za ovo su najvjerojatniji zaslužni antioksidanti koje možemo pronaći u trešnjama, od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin.

Prevencija srčanih bolesti

Prema istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva, te pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.

Prevencija raka

U košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za kojeg se smatra da pozitivno utiče na smanjenje tumora i sprječava daljnje širenje raka, te pomaže kod ublažavanja bolova uzrokovanih kancerogenim procesima. Neki narodi, poput Hunza u Pakistanu, odavno su u prehrani koristili amigdalin i nisu obolijevali od raka, što je mnoge navelo na vjerovanje da se radi o hrani koja sprječava razvoj pojave raka. Napravljeni su laboratorijski eksperimenti na miševima, koji su to potvrdili. No ova istraživanja su prilično kontroverzna budući da amigdalin sadrži cijanidnu komponentu koja je otrovna.

Ublažavanje bolova

Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je 10 puta efikasnije od aspirina, te ima pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa.

Bubrežni kamenac

Nije samo plod trešnje zdrav – od peteljki trešnje možete napraviti čaj za poboljšano izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litru vrele vode i kuhajte 2 minute, te ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj ocijedite i pijte u gutljajima tijekom dana.

Zdravlje kostiju

Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100g), što u kombinaciji sa kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.

Trešnje pomažu kod mršavljenja

Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki udio vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam povećava nivo energije i pomaže u ubrzanju metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje.

Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalija, a malo natrija, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma.

Trešnje su jedno od voća sa najnižim glikemičnim indeksom

Trešnje sadrže kombinaciju anti-aging antioksidanata, bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcija, željeza i kalija. Svaka trešnja ima samo 4 kalorije (1 šoljica sadrži oko 90 kalorija), imaju jednake količine ugljikohidrata i proteina, a praktično nemaju masnoća!

Trešnje su poznate i po tome da pročišćavaju krv i podižu energiju. Dovoljno dugo su se koristile za pripremu kolača i deserata, sad je vrijeme da uzmemo u obzir i ovu drugu, zdravu stranu tog voća! Zato opskrbite se trešnjama sada kada je sezona kako bi bili zdraviji, izgledali mlađe i osjećali se bolje.


Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)
Piše: Doznajemo.com/zena.hr

Popularni postovi s ovog bloga

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

PONOSNI PODRINJAC: Dautbašić Nedis - dobitnik priznanja „Srebrena značka“ Univerziteta u Sarajevu

Na svečanoj promociji 09. novembra 2013. godine u dvorani "Juan Antonio Samaranch" u Sarajevu dodijeljeno je 7.097 diploma diplomantima, magistrantima i doktorantima Univerziteta u Sarajevu koji su u protekloj 2012./2013. akademskoj godini završili prvi, drugi i treći ciklus visokog obrazovanja. Najuspješnijim studentima svakog fakulteta i akademije uručena su priznanja "Zlatna značka", "Srebrena značka" te "Povelja Univerziteta u Sarajevu". Među najuspješnijim studentima i ove godine su bili i studenti stipendisti Fondacije „Izvor nade“. Obavili smo razgovor sa jednim od njih.

LEPA BRENA TEK NAKON TOLIKO GODINA OTKRILA: Šta joj se desilo sa suprugom Bobom tokom premijere filma...

Osim što je Lepa Brena svojevremeno bila idol nacije i najveća balkanska zvijezda poznata po muzici, itekako je ostala zapamćena i po filmovima ”Hajde da se volimo”. Upravo na premijeri prvog dijela filma ”Hajde da se volimo” Brena je upoznala i zavoljela svog supruga tenisera Bobu Živojinovića.