Preskoči na glavni sadržaj

HRVASKA ŽESTOKO ZAPRIJETILA BOSNI: Ovakav skandal se ne pamti u Evropi…

Izgradnja Pelješkog mosta ponovo je dovela BiH i Hrvatsku na granicu diplomatskog sukoba.

Nakon što su susjedi obznanili da definitivno kreću u izgradnju, reagirao je bh. resorni ministar. Odgovor hrvatskog kolege, na ivici je diplomatski prihvatljivog.



BiH je hrvatski ministar prometa gotovo pa zaprijetio da ne ucjenjuje Hrvatsku. Navodi da njegova zemlja drži ključeve saobraćajne povezanosti BiH sa Evropom.

“Hrvatska se ne da ucjenjivati i ukoliko BiH ne bude kooperativna neće se graditi mostovi preko Save kod Svilaja i Stare Gradiške. Hrvatska podržava evropski put BiH, ali ne trpi ucjene i pritiske”, istakao je Siniša Hajdaš Dončić, ministar prometa Republike Hrvatske.

U ovom odgovoru očito se krije strah susjedne Hrvatske da je BiH u pravu, te da će most teško biti sagrađen ukoliko se ne ispoštuju uvjeti naše zemlje po pitanju pristupa otvorenom moru. Bh. ministar komunikacija i prometa ništa od Dončića nije ni tražio sem da Hrvatska hitno imenuje članove Zajedničkog tima za primjenu Konvencije UN-a o pravu mora i razgraničenja na moru.

“Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o imenovanju Zajedničkog tima za pregovore sa Hrvatskom o primjeni Konvencije. Izostalo je imenovanje članova iz Hrvatske. Postizanje sporazuma o primjeni Konvencije, trebalo bi prethoditi eventualnim građevinskim aktivnostima koje bi imale implikacije na primjenu Konvencije UN-a”, tvrdi Slavko Matanović, ministar prometa i komunikacija BiH.

“Ukoliko će nastaviti s ucjenama, BiH će u EU ići preko Drine i Srbije, a ne preko mostova na Savi”, dodao je Hajdaš Dončić.

Nema potrebe za razgovorima, nastavio je Dončić, jer je Konvencija UN-a, navodno, već analizirana u studiji izvodljivosti. Zaključeno je, navodi hrvatski ministar, da primjena Konvencije nema osnove, s obzirom da Hrvatska povezuje svoj teritorij. Upit o odgovoru hrvatskog ministra kolegi iz Sarajeva, poslali smo i mi na adresu hrvatske Vlade. Zanima nas stoji li iza svega Vlada Hrvatske ili se radi o ministrovim izjavama na svoju ruku, a ukoliko Vlada stoji iza svega, prijeti li Hrvatska BiH presijecanjem putnih komunikacija prema EU, ali i nekim budućim opstrukcijama na putu ka članstvu naše zemlje u EU. Odgovor očekujemo narednih dana. Odgovor očekujemo i iz EU, s obzirom da se stav ministra Dončića zaista može protumačiti kao otvorena prijetnja članice EU zemlji koja teži članstvu.

Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)
Piše: TV1

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.