Preskoči na glavni sadržaj

NASER ORIĆ ĆE GA TUŽITI: Pogledajte šta je Dodik uradio komandantu odbrane Srebrenice…

Dvanaest dana nakon napada na sprskog premijera u Potočarima mogla bi da padne i prva optužnica. I to protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Advokat Vasvija Vidović najavljuje da će Dodika tužiti jer je izjavio da se njen klijent Naser Orić 11. jula prerušio i u Potočarima podstrekivao na linč. Dodik danas nije reagovao na najavu tužbe koju pravnici u Srpskoj tumače kao skretanje pažnje sa odgovornosti napadača, a Vidovićeva je temelji na kleveti.



” U Potočarima, niti je bio niti je bio prerušen, što je vrlo lako dokazivo za nas. U najmanju ruku za jednog političara kojima ima državne službe iza sebe to nije ozbiljno. Prema tome, radi se o vrlo ozbiljnom krivičnom djelu klevete”, kaže Vasvija Vidović.

Za pravnike u Srpskoj, u sumnji koju je Dodik izrazio tokom posjete premijeru Srbije, nema elemenata klevete. Vidovićeva postavlja pitanje čime onda Dodik može dokazati da je Orić 11. jula boravio u Potočarima.

A na pitanje ATV-a, gdje je tog dana Orić bio, Vidovićeva poručuje da to policija može da utvrdi na osnovu telefonskih poziva.
To što ni 13 dana nakon napada, nema ni najave tužbi protiv odgovornih za napad na srpskog premijera, za profesora Ustavnog prava iz Banjaluke je dokaz jednostranosti bh pravosuđa.

“Potočarski slučaj” čina nad državnikom susjedne države ustvari govori o odnosu organa pravosuđa BiH prema jednakopravnosti prema svima. To usvari pokazuje da se ta praksa u odugovlačenjima zloupotrebljava ili čak javno pokazuje da se u njoj ništa ne mijenja”, smatra Mile Dmičić.

O pokretanju tužbe protiv Dodika, Vidovićeva će odlučiti tokom narednih deset dana. U tome će joj, kaže, pomoći britanski kolega Džon Džonson s kojim je branila Orića u Tribunalu. Jedini razlog zbog kojeg još nisu ponijeli tužbu je, kaže to što time ne žele da poremete političke odnose u BiH. Poručuje da njen klijent neće imati šanse pokrene li proces u Banjaluci. Profesor Dmičić uvjerava da se pravosudne institucije u Srpskoj vode načelom jednakopravnosti. Odnos Tužilaštva BiH je,kaže, dodatni motiv za pokretanje referenduma u Srpskoj.

Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)
Piše: ATV

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.