Preskoči na glavni sadržaj

SKANDAL SVJETSKIH RAZMJENA: Amel Tuka u centru skandala zbog kojeg se stidi BiH…

Ayanleh Souleiman je jednostruki prvak i viceprvak Afrike, kao i osvajač bronzane medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu. Mohammed Aman je osvajač zlatnih medalja na Svjetskom prvenstvu u atletici i na Afričkom prvenstvu u atletici.

Nijel Amos je, pored toga što je okitio zlatnom medaljom i naslovom prvaka Afrike, vlasnik srebrne olimpijske medalje i trenutno prvi atletičar na svjetskoj rang listi u atletskoj disciplini 800 metara.


Ipak, svi oni su u subotu, na mitingu Dijamantne lige u Monte Carlu, utrku završili gledajući u leđa 24-godišnjem „anonimusu“ iz Zenice i debitantu na ovom prestižnom takmičenju, Amelu Tuki.

U historiji ove discipline „kraljice sportova“ samo je 10 atletičara trčalo brže od Tuke, tek dva Evropljanina. Istrčao je Amel novi lični i državni rekord, ali i najbolji rezultat sezone u svijetu, sa ostvarenih 1:42:51 na kraju utrke.

Za samo 11 mjeseci, koliko je prošlo nakon osvajanja šestog mjesta na Evropskom prvenstvu u atletici (1:46:12), popravio je lični rekord za više od tri i po sekunde. U ovoj disciplini, u kojoj nerijetko stotinke odlučuju plasmane, ovo je zaista nevjerovatan podvig.

Međutim, i to „tek“ šesto mjesto smatralo se jednim od najvećih atletskih uspjeha Bosne i Hercegovine od njene nezavinosti. Osvojio je Amel za Bosnu i Hercegovinu i prvu historijsku medalju na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore 2013. godine, kada se okitio bronzanim odličjem.

Ipak, osvajač mitinga Dijamantne lige u Monte Carlu nije se našao među odabranim stipendistima Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine za Olimpijske igre u Rio de Janiru.

Prošle godine dodijeljen je rekordan broj stipendija (11), i to: tri atletičarima (Hamza Alić, Mesud, Pezer, Kemal Mešić), tri džudistima (Harun Sadiković, Larisa Cerić, Aleksandra Samardžić), dvije teniserima (Damir Džumhur, Mirza Bašić), te po jedna bokseru Džemalu Bošnjaku, plivačici Ivani Ninković i stonoteniserki Emini Hadžiahmetović.

Stipendije su operativne od 1. septembra 2014. godine i do 31. augusta naredne godine ovih 11 sportista na svoj konto svaki će mjesec dobivati 650 američkih dolara.

Nažalost, po ko zna koji put, zabilježen je slučaj ignorantnog i maćehinskog odnosa države prema određenim sportistima. Zašto je ispred Amela izabran Mirza Bašić, koji je u trenutku potpisivanja ugovora za stipendiju bio 354. teniser svijeta i koji nakon 7 godina profesionalnog bavljenja i dalje nije obezbijedio niti jedan nastup u glavnom žrijebu nekog Grand Slama, ili Kemal Mešić, koji, ruku na srce, sa svojih (uskoro) 30 godina i dalje nema nastup niti u jednom finalu Evropskog ili Svjetskog prvenstva, jasno je samo nadležnim ljudima unutar Olimpijskog komiteta.

Zaboljelo je to sigurno Amela, moralo je zaboljeti. Znao je da je to zaslužio, ali je opet po ko zna koji put pokazao svoju ljudsku veličinu, odlučio šutjeti o tome i nastavio trenirati punom parom.

Amel Tuka je na dobrom putu da postane najbolji bh. sportista svih vremena. Pobjedom u Monacu inkasirao je 10 hiljada američkih dolara, što je, recimo, za 2200 dolara više od iznosa jednogodišnje stipendije MOK-a. Amela nije pokolebao ni ovakav potez OKBiH, Amel je rođen za uspjeh i Amel u Pekingu za mjesec dana napada prvu svjetsku medalju u historiji olimpijskih sportova Bosne i Hercegovine!

Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)
Piše: zmajevibih7.blogspot.com

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.