Preskoči na glavni sadržaj

SAZNAJTE: Zašto je CIA vjerovala da je Naser Orić mrtav…

Pad Srebrenice nije posebno iznenadio zvaničnike ne samo u Vašingtonu. Prema onome što se može iščitati iz dokumenata s kojih je CIA skinula oznaku „povjerljivo“, moglo se očekivati da Karadžićeve i Mladićeve horde pregaze ne samo ovu enklavu već i Žepu, pa i Goražde.

U jednom dokumentu, koji je sačinjen 3. avgusta 1995., analizirani su razlozi pada Srebrenice.

Iskusni vojnik 


Faksimili dokumenata CIA-e: Nedostatak ustroja i oružja
glavni problemi Armije u enklavama
Ako je suditi prema sadržaju, analizu je radio profesionalni vojnik s iskustvom u pješadijskim borbama. On ističe da jedinice Armije RBiH u Srebrenici (28. divizija) nisu bile na nivou organizacije drugih dijelova snaga lojalnih vlasti u Sarajevu.

Prema tom dokumentu, linije fronta u enklavi Srebrenica bile su loše uređene, nedovoljno utvrđene i nije bilo rezervnih položaja. Uz to, vojnici su bili loše opremljeni, a nije funkcionirala komandna struktura.

- Suštinski slaba odbrambena pozicija još je više narušena očiglednim nedostatkom kontrole i komande jedinica od 28. divizije. Kompletan vojni vrh te formacije ubijen je kada je početkom maja 1995. oboren helikopter ARBiH. Izgleda da je u tom napadu poginuo i Naser Orić, komandant divizije i vojni vođa Srebrenice od 1992. - stoji u izvještaju.

Odlučujući faktori 

Naglašava se i da pripadnici ARBiH u Srebrenici nisu imali (dovoljno) artiljerije.

Faktori obezglavljenosti i neopremljenosti kroz cijeli dokument provlače se kao odlučujući.

Nakon elaboracije o Srebrenici, autor prognozira da „ni Žepu ne čeka bolja sudbina“, a brine se i za Goražde, koje u smislu vojnog ustroja donekle jeste u boljoj poziciji, ali su branitelji tog grada, kao i Srebreničani, slabo opremljeni i izmučeni višegodišnjom opsadom.

Uloga grčkih dobrovoljacaZanimljivo je da se u jednom od izvještaja navodi procjena da je u napadima na Srebrenicu u julu 1995. učestvovalo i između 100 i 200 dobrovoljaca iz Grčke.

U dokumentu od 29. decembra 1995. analitičari CIA-e navode stav ministarstva vanjskih poslova Grčke da su se svi dobrovoljci koji su bili u ratu u BiH (i borili se na strani bosanskih Srba) vratili u domovinu. Navodi se da se radi o 30-tak ljudi.

- Jedinica grčkih dobrovoljaca, njih najvjerovatnije između 100 i 200 dugo su bili dio vojske bosanskih Srba. Prema nekim izvještajima, ta je jedinica učestvovala u zauzimanju Srebrenice u ljeto ove godine - navodi se u izvještaju.

Izvor: Avaz

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.