Preskoči na glavni sadržaj

BITKA NA LISAČI: Ovako je ratovala Armija RBiH, pogledajte zarobljavanje 61 vojnika RS-a…

Nizom aktivnosti u Kalesiji se obilježava godišnjica Bitke na Lisači, jedne od najveličanstvenijih pobjeda Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon 17 dana borbe, 25. novembra 1994. godine, na Dan državnosti BiH, jedinice Armije R BiH zauzele su Lisaču, lokaciju na planini Majevica s koje je agresorska Vojska RS kontrolisala putne komunikacije i često izvodila artiljerijske napade na Kalesiju, Živinice, Tuzlu i Lukavac.

Bitka je počela 8. novembra, kada je kalesijska 241. sprečansko-muslimanka lahka brigada 'Gazije' stavila u okruženje područje Lisače. Dobro ukopana jedinica VRS na ovom uzvišenju okruženom brisanim prostorom imala je i atomsko sklonište. Žestoke borbe vodile su se punih 17 dana, a združene jedinice Drugog korpusa Armije R BiH odbijale su napade, kako pokušaje proboja s Lisače, tako i napade drugih jedinica VRS koje su pokušavale da probiju obruč.

Tog 25. novembra počeli su pregovori sa zarobljenim agresorskim vojnicima. Njihovi oficiri došli su do komandnog mjesta Armije R BiH i nakon toga javili svojim nadređenim da su odlučili da se predaju. Zarobljen je 61 agresorski vojnik. Svi oni su kasnije, živi i zdravi, razmijenjeni. Cijeli taj događaj snimljen je kamerom i možete ga pogledati u video-prilogu, u kojem se najbolje vidi način na koji je oslobodilačka Armija R BiH poštovala Ženevsku konvenciju.

Pobjedu na Lisači izvojevale su združene jedinice Drugog korpusa Armije R BiH, ali najveći dio posla odradili su pripadnici kalesijskih 'Gazija' – 241. sprečansko-muslimanske lahke brigade.

U znak sjećanja na ovu pobjedu danas su učesnici bitke, predstavnici lokalnih vlasti, ali i učenici kalesijskih škola, napravili pohod na Lisaču, najmasovniji do sada. Proučena je fatiha poginulim borcima Armije BiH, među kojima je bio i 'zlatni ljiljan' Mirza Humić.

Velikom broju prisutnih obratili su se Halil Jahić, ratni komandant 241. sprečansko-muslimanske lahke brigade, Šemsudin Nasupović , komandant 3. bataljona 245. brigade, Mirzet Alić (ODB 23.maj Kalesija), komandanti pojedinih četa, koji su evocirali uspomene na zbivanja tokom oslobađanja Lisače, te kalesijski načelnik Rasim Omerović.





Izvor: Bportal.ba/Foto: S. Halilović

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.