Preskoči na glavni sadržaj

VIJEST ŠOKIRALA BOSNU: Pogledajte zbog čega će Baždarević podnijeti ostavku… Haos u reprezentaciji…

Za sada sve OK. Da zgazimo Špance..., zagonetno nam je odgovorio selektor Baždarević iz St. Gallena, na pitanje o raspletu kompletne situacije vezane za gostovanje na Kirin kupu, odnosno mogućoj ostavci, o kojoj se sve glasnije priča

Večeras je u St. Gallenu bio praznik fudbala. Bar za navijače Bosne i Hercegovine. A što će biti sutra? Sutra bismo mogli biti u velikim problemima. To je u razgovoru za Faktor još ranije nagovijestio Vahid Halilhodžić, selektor Japana, a sada postaje sve izvjesnije.


– Tražio sam da BiH igra na Kirin kupu, jer bi imala dvije kvalitetne provjere, a i Savez bi zaradio. Međutim, čuo sam priču da bi u Japan mogla stići B ekipa. To ne dolazi u obzir! Ako ne dođe najjači sastav, Japanci neće platiti dolazak. Jednostavno, oni su takvi u biznisu, a fudbal je biznis. S druge strane, to ne bi bilo korektno ni prema meni, jer sam ja tražio da se uputi poziv našem Savezu – poručio je tada Vaha, a prije nekoliko dana stručnjak iz Jablanice bio je još oštriji:

– Čuo sam da su neki bh. reprezentativci otkazali. Ako ne dođu, neće valjati. Nije uredu. Ako dođu bez glavnih igrača, svašta ću reći Baždareviću i Begiću. Ne bi se trebali igrati. Znaju šta su potpisali!

Ulje na vatru

Izabranici Mehmeda Baždarevića u Japanu gostuju od 3. do 8. juna. U polufinalu Kirin kupa Zmajevi će u polufinalu igrati protiv Danske, dok će drugi polufinali par činiti Japan – Bugarska. Utakmice za plasman, za treću poziciju i finale, igrat će se 7. juna.

Mečevima u Japanu upravo dolazimo do ”sutra” s početka priče. Pitanje je u kojom sastavu će Zmajevi putovati u Zemlju izlazećeg sunca, a roster našeg tima mogao bi napraviti velike probleme za naš reprezentativni fudbal. Na kraju, čak bi mogao rezultirati i ostavkom selektora Mehmeda Baždarević!?

Očito je da su Vahine prijetnje iz Japana samo ”ulje na vatru”. Izvršni odbor N/FSBiH ”aminovao” je ovo gostovanje, što je stvorilo velike probleme Baždareviću. Spomenuti izlet je uzburkao je strasti unutar Saveza, iako to (još) neće priznati. A u čemu je zaista problem?

Izvjesno je da u Japan nećemo putovati u najjačem sastavu, a time će biti prekršen dogovor, odnosno potpisani ugovor s tamošnjim Savezom. Baždarević će naknadno ekipi priključiti nekoliko igrača iz domaćeg prvenstva (Aleksandar Kosorić, Miroslav Stevanović, Almir Bekić…), a dalekog puta trebali bi biti pošteđene naše glavne zvijezde.

Selektorov potez ima osnovu, jer želi imati spremnu ekipu za septembarski start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u kojem nam je cilj napasti prvo mjesto i izboriti direktan plasman u Rusiju.

S obzirom na to da su utakmice na Kirin kupu u nezgodnom terminu, spomenuti izlet zaista bi bio opterećenje za istrošene Zmjave, posebno one koji su u ovoj sezoni odigrali više od 50 službenih utakmica i one koji su zagazili u četvrtu deceniju života (Miralem Pjanić, Edin Višća, Emir Spahić, Edin Džeko…).

Ipak, s druge strane, ugovor se mora poštovati, a Savez očito stvara dodatni pritisak da na put krenu svi najbolji igrači.

– Za sada sve OK. Da zgazimo Špance… – napisao nam je selektor Baždarević iz St. Gallena, uoči utakmice sa Furijom, na pitanje o raspletu kompletne situacije vezane za gostovanje na Kirin kupu, odnosno mogućoj ostavci, u najgorem slučaju. A o ostavci, kao najradikalnijem rješenju, u krugovima bliskim Savezu i selektoru sve se glasnije govori.

Zašto ne u Evropi?

Iz ovog zagonetnog odgovora može se naslutiti da očito neke stvari ne štimaju. Šta će tek biti poslije utakmice protiv Španije?

Na kraju, ako se već moralo „nešto zaraditi“, zašto se nije mogao dogovoriti neki kontrolni meč u Evropi, recimo Egipat, koji bi, vjerujemo, 4. juna više volio igrati sa Zmajevima nego sa Tanzanijom u Dar Es Salaamu, a „čija cijena bi bila blizu 200.000 eura“. U tom slučaju, vjerovatno ne bi bilo nikakvih spekulacija, koje su, u našem fudbalu, očito neminovnost!

Ranija praksa N/FSBiH: Kako je smijenjen Kodro

Egzotična gostovanja od kojih najviše koristi ima N/FSBiH u prošlosti su posla koštali Mehu Kodru. Nakadašnji golgeter slavne Barcelone i bivši reprezentativac BiH smijenjen je nakon što je poručio čelnicima Saveza da se protivi da vodi našu selekciju u prijateljskom susretu protiv Irana, koji se trebao igrati 26. maja 2008. u Teheranu.

Kodru je smijenio bivši Izvršni odbor N/FSBiH, koji i nije imao previše sluha za fudbal i čijoj većini članova je bila važnija lična promocija. I novčana zarada, naravno. Vjerujemo kako će sadašnja ”fudbalska vlada” imati više sluha i da (ne)potrebno gostovanje u Japanu neće imati dalekosežnije posljedice.

Inače, nakon Kodrine smjene, tada je utakmica protiv Irana otkazana, a ostat će upamćeno da je slavni golgeter ”potrošen za jeftine pare”, s obzirom na to da je reprezentaciju vodio nešto više od četiri mjeseca i da je u tom periodu zabilježio poraz od Japana (0:3) , te remi protiv Makedonije (2:2).

Šta se dogodilo u Dublinu: Rečenica koja je uzburkala BiH

Baždarević je Zmajeve preuzeo krajem 2014. godine i donekle je uspio spisati kvalifikacije za EURO. Nakon što smo sa Safetom Sušićem u prva četiri kola osovjili dva boda, Meša je do kraja uspio izboriti baraž u kojem smo eliminisani od Republike Irske.

Poslije zeničkog remija (1:1) u Dublinu smo poraženi sa 0:2, a Baždarević, vidno potresen zbog eliminacije, nakon utakmice jednom rečenicom uzburkao je javnost.

– Ja bih sada rekao da prestajem raditi – tiho je ”šapnuo” Baždarević glasnogovornici N/FSBiH Slavici Pecikozi.

Odmah sutradan selektor je objasnio kako je to kazao jer je bio razočaran zbog poraza. U međuvremenu, Baždarević je dobio novi ugovor.

Faktor.ba

Popularni postovi s ovog bloga

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pogledajte kako je brutalno ubijena Arnela Đogić iz Olova…

Tijelo ubijene Arnele Đogić iz Olova pronađeno je danas oko 13.00 sati u koritu rijeke Stupčanice. Beživotno tijelo pronađeno je stotinjak metara daleko od litice sa koje je bačeno u subotu. Osumnjičeni za ubistvo djevojke saslušani su u Tužilaštvu ZDK.

SVE ŽENE HARISA SILAJDŽIĆA: Nećete vjerovati sa koliko je žena bio u braku…

Haris Silajdžić (71), bivši član Predsjedništva BiH i šef bh. diplomatije, i Selma Muhedinović (41), nekada pjevačica, krunisali su ovih dana višegodišnju ljubavnu vezu brakom u jednom sarajevskom restoranu. Ovo je Silajdžiću, koji se povukao iz politike i u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje kao autor poezije te nerijetko i kao analitičar događaja u arapskom svijetu, treći brak.

DA VAM SRCE PREPUKNE: Dubravka Mijatović se herojski držala sve do jednog trenutka…

Bivša supruga glumca Marinka Madžgalja je na komemoraciji bila vidno potresena. Glumac Marinko Madžgalj sahranjen je jučer na Novom bežanijskom groblju uz prisustvo članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. Prethodno su se svi oni od glumca oprostili na komemoraciji u ``Ateljeu 212``.